ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ 1940 ;;;


Με αφορμή την ανάρτηση του φίλου μου Γιάννη  https://www.facebook.com/ioannis.gazetis  στην σελίδα Νίκος Καραίσκος  έκανα μια έρευνα για τους Λιβαδιώτες νεκρούς του 1940…
Από τον κατάλογο που δημοσίευσε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 1995 με 7.948 ονόματα (https://drive.google.com/file/d/0B4ja4zDdc5CfYTY2YWQ2YjQtMzM4My00YWYzLThhYjctYjFjNGVjMGJhOTc4/view?ddrp=1&hl=en#) τα ονόματα που υπάρχουν στο Ηρώο του Λιβαδίου και τα ονόματα του κ.Γκούμα Ελευθέριου βρήκα τα εξής ….


Υ.Γ .Παρακαλώ βοηθήστε ,ρωτώντας και τους μεγαλύτερους ή αν έχετε άλλες πηγές γιατί υπάρχει αυτό το μπέρδεμα…
















Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Το facebook της γενιάς μας…


Facebook, φατσοβιβλίο, ρουφιάνος και τόσα άλλα ονόματα έχουν δοθεί σ’ αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που όλοι μας έχουμε ακούσει ή είμαστε μέλη του.
Οι περισσότεροι πάντως από τους συνομιλητές μου έχουν την άποψη πως μέσα από το Facebook γίνεται μια προβολή της προσωπικής μας, ιδιωτικής  ζωής. Θεωρούν  πως δίνουμε στοιχεία που αφορούν ιδιωτικές μας στιγμές, την ψυχολογική μας κατάσταση, τα ενδιαφέροντά μας, τα πιστεύω μας και την ιδεολογική μας τοποθέτηση σε διάφορα κοινωνικά –πολιτικά ζητήματα, σε ανθρώπους που απλώς μπορεί να λέμε ένα γεια, να έχουμε μια απλή κοινωνική επαφή ή  πιθανώς ούτε έχουμε γνωρίσει από κοντά.
Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω, πριν συνεχίσω, πως προσωπικά είμαι ενεργός χρήστης του Facebook. Σερφάρω σχεδόν κάθε μέρα στις σελίδες του, αναρτώ και σχολιάζω ή κάνω λάικ σε δημοσιεύσεις φίλων και γενικά ανεβάζω δημοσιεύσεις που θεωρώ πως πρέπει να μοιραστώ με τους «ηλεκτρονικούς φίλους» που έχω, όπως μ’ αρέσει και να τους παρακολουθώ σε αυτά που δημοσιεύουν εκείνοι.



Έχω την εντύπωση (και είναι καθαρά προσωπική πεποίθηση, χωρίς να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια )πως πάντα ο άνθρωπος ήθελε και θέλει να εκφράζει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τον τρόπο που σκέφτεται και το τι αισθάνεται με τους γύρω του. Δεν θα σας πάω πολύ πίσω στο παρελθόν, απλά θα σας θυμίσω το πώς εμείς τριάντα –σαράντα χρόνια πριν ψάχναμε τρόπους να εκφράσουμε αυτά που αισθανόμασταν στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΑΜΠΟΥΝΟΥ ΚΟΥ ΦΩΤΙΛΙ (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ)


 Τα Σιγνια…
Το πρωί της ημέρας των Φώτων κάθε νεαρός Λιβαδιώτης πηγαίνει στον εκκλησιασμό έχοντας μαζί του μια μικρή εικονίτσα από το σπίτι για να πάρει ευλογία και να αγιαστεί.
Όταν τελειώνει ο εκκλησιασμός οι νέοι και οι άνδρες του χωριού βγάζουν τις εικόνες από τα τέμπλα των εκκλησιών και τις μεταφέρουν στο Κιόσκι όπου παραδοσιακά γίνεται ο Αγιασμός των υδάτων. (φωτο 1 ,3)

Σχηματίζεται μια πομπή από τα εξαπτέρυγα ,τους παπάδες , τα λάβαρα ,τις εικόνες και το πλήθος που θυμίζει βυζαντινή τελετή.