ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σαν σήμερα ο Μάνος Λοΐζος συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με ένα δίσκο’’ ΣΤΑΘΜΟ’’!!!!



"Αν υπάρχουν καλλιτέχνες που  δεν κατάφεραν, να ολοκληρώσουν , να δείξουν όλο το ταλέντο ,και μας λείπουν στις μέρες που περνάμε ,όπως οι φάροι στα καράβια ...τότε ναι ο Μάνος Λοΐζος είναι ένας από αυτούς και μας λείπει."

Μια μικρή αναδρομή λοιπόν στον Μάνο Λοίζο απο  την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Μάνος Λοΐζος. Το παρασκήνιο του δίσκου «Ο Σταθμός», που τον καθιέρωσε στη δισκογραφία
12/12/2013
Μάνος-Λοίζος-Ο-Σταθμός-1968     
          


Το 1966, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος γνώρισε στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας Μίνος, Μάκη Μάτσα, έναν νεαρό συνθέτη, που έκανε τότε, τις πρώτες του προσπάθειες να καταξιωθεί στη δισκογραφία. Τον Μάνο Λοΐζο.
Η συνάντηση των δύο αντρών δεν οδήγησε σε συνεργασία, αφού οι στίχοι του Λοΐζου δεν εντυπωσίασαν τον Μάτσα. Δύο χρόνια μετά, ο νεαρός συνθέτης αποφάσισε να αλλάξει τους στίχους των τραγουδιών και να τα παρουσιάσει ξανά στην εταιρία, αλλά αυτή τη φορά, επέλεξε να συνεργαστεί με τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, που έγραψε τους στίχους.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μάνου Λοΐζου με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ενθουσίασε τη Μίνος.
Η συμφωνία κλείστηκε αμέσως και οι δημιουργοί ετοιμάστηκαν για την ηχογράφηση. Για την ερμηνεία των τραγουδιών επιλέχτηκε ο νεαρός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής.
Ο Γιάννης Καλατζής.

Η τελειομανία του Λοΐζου
Αν και ο Λοΐζος έκανε τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία, όταν μπήκε στο στούντιο ήταν πολύ απαιτητικός. Χωρίς να λογαριάζει τον χρόνο και έξοδα, με μόνο στόχο το καλό αποτέλεσμα, ξόδευε αμέτρητες ώρες για την ηχογράφηση κάθε τραγουδιού.
Η τελειομανία του Λοΐζου δεν ενόχλησε τη διοίκηση της εταιρίας. Ο Μίνως Μάτσας ήταν διορατικός άνθρωπος και διέβλεπε τη σκοπιμότητα στην καθυστέρηση. Τόσο αυτός όσο και  και οι συνεργάτες του, είχαν εκτιμήσει πολύ τον νέο δημιουργό και του έδωσαν όλο τον χρόνο που χρειαζόταν, για να ολοκληρώσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.



Τα τραγούδια
Ο δίσκος ονομάστηκε «Ο Σταθμός» και εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, ξεχώρισαν και το «Παλιό Ρολόι» και το «Δελφίνι Δελφινάκι». Η απήχηση του δίσκου, που κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου του 1968, τους δικαίωσε.
Από εκεί και μετά, άνοιξε ο δρόμος της επιτυχίας για τον Μάνο Λοΐζο, που δικαίωσε όχι μόνο όσους πίστεψαν στο ταλέντο του αλλά και πολλές γενιές που εκφράστηκαν μέσα από τα τραγούδια του. Αναμφίβολα πολλά από αυτά εκφράζουν και τη σημερινή νεολαία. Δυστυχώς ο Λοΐζος έφυγε πολύ νέος και ενώ δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει το δημιουργικό του κύκλο.

ΠΗΓΗ mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου