ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ…



Κρίση με πιάνει κρίση
και άμα με πιάσει δεν μπορεί
ένας ολόκληρος στρατός  να με κρατήσει….

Λαϊκό άσμα του τραγουδιστή Ν. Μακρόπουλου που πριν δυο χρόνια περίπου έκανε πάταγο. Σήμερα η κρίση μας έχει χτυπήσει όλους και δυστυχώς είναι η οικονομική και όχι η ερωτική  που τραγουδούσε ο πιο πάνω ερμηνευτής.  Ζούμε, λοιπόν, σε περίοδο οικονομικής κρίσης ˙ όπου σταθείς και όπου βρεθείς, όλοι μια λέξη έχουν στο στόμα τους, Κ Ρ Ι Σ Η !!!

Στο Λιβάδι ξέρετε τι λένε αυτή την εποχή
-          Τσί ι φατσι, βα κ’τσε  κρίσια ; (τι γίνετε σας έπιασε η κρίση;)
-          Αν κ’ ν’ κ’τσε; ου αβέμ’  λα κόχι ,ν’ σιαστιρνού, λο σ’ βιλένζα ν’κάπου, σ’κούντου βα ι μούτ’ ουτι κ’ στεμ’. (Αν μας έπιασε; Την έχουμε στην κόγχη, μας στρώθηκε, πήρε και την βελέντζα μέχρι το κεφάλι και πότε θα σηκωθεί ούτε που ξέρουμε.)
Οι κύριες θεωρίες οι οποίες έχουν διατυπωθεί για τα αίτια και τη λύση στο πιο πάνω ζήτημα (της κρίσης ντε!) είναι η φιλελεύθερη και η μαρξιστική . Αυτές οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην οικονομία προτείνουν διάφορες λύσεις ώστε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, φαίνεται, όμως, πως καμία από τις δύο δε δίνει λύση άμεσα και επειγόντως.
Όλοι απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν την κρίση .
Έτσι οι ιστορίες για αγρίους αποφάσισαν να σας δώσουν λύσεις πρακτικές, γρήγορες, οικονομικές και, προπάντων, δοκιμασμένες  ως μια αναγνώριση της εκτίμησης που τρέφετε ως αναγνώστες για αυτή τη στήλη της εφημερίδας. (Το νόμπελ οικονομίας παρακαλώ να μου σταλεί στην οικία μου και να συνοδεύεται από χρηματικό αντίτιμο.)
Ξεκινάμε λοιπόν τις περικοπές και ψάχνουμε για εναλλακτικούς και πιο οικονομικούς τρόπους οργάνωσης της ζωής μας.
Ένα από τα μεγάλα έξοδα κάθε νοικοκυριού είναι η ένδυση και η υπόδηση. Όλοι έχουμε τις ντουλάπες μας γεμάτες με ρούχα και παπούτσια, σχεδόν αφόρετα, γιατί δεν μας χωράνε πλέον, (βλέπετε προ κρίσης τρώγαμε καλά), ή γιατί πέρασε η μόδα. Συνεννοούμαστε με την παρέα μας και επαναφέρουμε την παλαιότερη μόδα. Λέμε, δηλαδή, φέτος το Πάσχα θα φορέσουμε όλοι τα προπέρσινά μας ρούχα και έτσι κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εκτός μόδας, ίσα-ίσα εμείς θα φέρουμε τη μόδα. Και μιας και το θέμα είναι η εξωτερική μας εμφάνιση, θα μπορούσαμε εμείς οι άντρες να κουρευόμαστε λούξ και οι γυναίκες να κάνουν ρολό ή κούκου, γλιτώνοντας ένα μέρος από τα χρήματα που δίνουμε στα κομμωτήρια. Καλά για βαφή  μαλλιών και ανταύγειες ούτε λόγος˙ ο καθένας το φυσικό του χρώμα, γιατί τώρα τελευταία με τόσες ξανθές  και μαυρομαλλούσες γύρω μας έχω την εντύπωση πως κατοικώ σε σκανδιναβική χώρα ή χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αρχίζω δε να έχω σύγχυση, καθώς ακούς κάποια να τη φωνάζουν γιαγιά, και τα μαλλιά να είναι πιο μαύρα  από της κόρης της. Επίσης, ρούχα και παπούτσια  που δεν μας χωράνε, μπορούμε να τα δώσουμε σε κάποιον που του έρχονται ή να ανταλλάξουμε τα ρούχα των παιδιών ανάλογα με τις ηλικίες. Δεν ξεχνάμε ποτέ στην πιο πάνω περίπτωση να μπαλώνουμε, όπως παλαιότερα, ή να τροποποιούμε ρούχα ή υφάσματα.

Στη διασκέδαση επαναφέρουμε τη γνωστή σε όλους μας συνήθεια του ουσπέτου ή της βεγγέρας. Γιορτάζουμε παραδοσιακά κατά τα ήθη και έθιμα μας τις γιορτές και διασκεδάζουμε στα σπίτια με παιχνίδια όπως το «πού είναι και πού δεν είναι» ή το «ταμπάκου έχεις φωτιά».

Καθαριότητα. Μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές πληγές κάθε νοικοκυριού. Και εδώ η λύση έρχεται από το παρελθόν. Χρησιμοποιούμε σαπούνι, το γνωστό μας και δοκιμασμένο καλούπι, για το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων με το χέρι. Έτσι κάνουμε και οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού δε χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια. Είναι νομίζω περιττό να  σας υπενθυμίσω εδώ τη χρήση του σαπουνιού και στην ατομική καθαριότητα, δηλαδή στο μπάνιο ή το ξύρισμα, καθώς δεν πάνε και πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσαμε. Η χρήση του σαπουνιού σε συνδυασμό με λούσιμο κάθε Σάββατο, όπως και παλαιότερα, είμαι σίγουρος πως θα έχει διπλά οφέλη. Θεωρώ δε πως δεν τίθεται καν θέμα υγιεινής, αν σκεφτούμε πως παλαιότερα, παρόλο τις βρωμιές από το χωράφι ή τα πρόβατα, λουζόμασταν μια φορά την εβδομάδα, πόσο δε σήμερα, που οι περισσότεροι δουλεύουμε σε γραφεία. Επίσης, όσοι έχουν μωρά παιδιά, καλό θα ήτανε να σκεφτούνε τα «κουλουπάνια»  και να γλιτώσουνε αρκετά ευρώ από τα πάμπερς. Όσον αφορά δε την καθαριότητα στην τουαλέτα μπορούμε να επιστρέψουμε στις εφημερίδες και κάθε είδους χαρτιά,  που υπάρχουν σε αφθονία στις μέρες μας, αλλά καλό θα είναι να το επιχειρήσουμε όταν θα στενέψουν και άλλο τα πράγματα, μιας και πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πάρουμε. 
Ένας τομέας στον οποίο νομίζω πως  θα προσαρμοστούμε αρκετά εύκολα, νομίζω, πως θα είναι το φαγητό. Νομίζω πως δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια, ώστε να έχουμε ξεχάσει τις παλιές διατροφικές μας συνήθειες. Το πρωινό, ας πούμε,  που μεγάλωσε γενιές και γενιές, είναι η τέλεια εγγύηση για να ξεπεράσουμε την κρίση. Ξεχάστε κόρν-φλέικς, τοστάκια , κ.λπ., επιστροφή στη τζάμα, το κουλιάσου με ή χωρίς τσιγαρίδες, την παπάρα  από γάλα και φυσικά έναν τραχανά που ταιριάζει όλες τις ώρες της ημέρας. Για μεσημεριανό ανακαλέστε από τη μνήμη τη φαρνάσα, τις πατάτες, με όποιον τρόπο προτιμάτε, γιαχνί, χιάρτα, χιάρτα τινγκ’σιτα, με πιπέρι κόκκινο, ταβά, και φυσικά τηγανητή σκέτη ή με αυγά και τις καλές μέρες και με κανένα κουλέου μέσα. Το απόγευμα μπορείτε να γευτείτε ψωμί με ζάχαρη και λίγο καφέ, καμιά αυγόφετα, ή ψωμί που πάνω θα έχετε τρίψει καμιά ελιά και φυσικά κεφτέδες από αυγά. Αποφασίστε να τηρήσετε την παλιά συνήθεια που επέτρεπε κρέας μόνο τις Κυριακές ή τις γιορτές και έτσι  εκτός από οικονομία θα κάνετε και υγιεινή διατροφή .
Όσον αφορά τώρα το νοικοκυριό, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Καταρχήν υπάρχουν στις ντουλάπες και τα σεντούκια πράγματα που μπορούν να ντύσουν όχι μόνο ένα σπίτι. Μην τ’ αφήνετε να τα φάει η μόλτσα, τόσα ωραία προικιά, που με κόπο έκαναν στο χέρι οι μανούλες σας.  Βγάλτε και στρώστε τα κιλίμια με μάτια, τα πατάκια, τις κουβέρτες, τα χαλιά απ’ του Πάππα, τις βελέντζες , τις φλοκάτες, σιμέδες, καρέδες, τσεβρέδες και τις πολύ ωραίες πλεκτές κουβέρτες.
Και μιας και αναφερόμαστε στις χειροτεχνίες, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να μάθετε να πλέκετε και να ράβετε  (οι γυναίκες εννοείται …)˙ έτσι θα εξασφαλίζετε τις μπλούζες για όλη την οικογένεια , όπως κάνανε λίγο παλαιότερα οι μαμάδες μας (κι αν δεν έχουμε φορέσει τέλειες ζεστές πλεκτές μπλούζες). Επίσης, καλό θα ήτανε να αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε και πάλι τις ποδιές (πιστιμάνια) και τις πετσέτες και να ξεχάσουμε για λίγο χαρτοπετσέτες και ρολά κουζίνας.
Τέλος, μπορούμε να κάνουμε χρήση των παλιών και επιτυχημένων τρόπων της σίμπρας, δηλαδή της ανταλλαγής υπηρεσιών, π. χ έρχομαι και σε βοηθάω στην πατάτα έρχεσαι και με βοηθάς στα ξύλα, και να γίνετε μέτοχος στα αψόφηστα, δηλαδή αγοράστε από κάποιον βοσκό ένα- δύο πρόβατα, τα οποία πλέον θα τα έχει και θα εκμεταλλεύεται στο κοπάδι του με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, όπως ένα δοχείο τυρί το χρόνο ή ένα αρνί το Πάσχα, για  ρωτήστε λίγο και κανέναν μεγαλύτερο !  
Έτσι που λέτε με την κρίση, εμείς σας δώσαμε κάποιες λύσεις για να την περάσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται,  και ένα πράγμα να έχετε στο νου σας, τούτι βα τριάκ’ (όλα θα περάσουνε), κατά πως λένε οι παλαιότεροι Λιβαδιώτες.

Βέβαια οι Λιβαδιώτες αναρωτιούνται:
-          Κούμ’ λ’ φουτζί έρμα ντι κρίσια ατσιά; νου ου  χ΄ρνια νιθιάμι ντε λάε;.
-          Πώς τους ξέφυγε η άτιμη η κρίση αυτή, δεν τη φύλαγαν λίγο ντε;
Αμ, δεν τη φύλαγαν μάλλον καλά από ό, τι φαίνεται και ήρθε, για την ώρα, έξω από τα σπίτια μας, στην πόρτα μας, την κόγχη δεν την έπιασε ακόμα, για αυτό και εμείς όσοι ζούμε στην πόλη, άμα τη δούμε να μπαίνει μες στο σπίτι θα κάνουμε το εξής:  Θα φύγουμε από όποιο σημείο της γης και αν κατοικούμε,  θα αφήσουμε την κρίση μόνη της στα σπίτια και όλοι μαζί επιστροφή στο Λιβάδι. Και αν βρεθούμε στο χωριό, κρίση και κολοκύθια τούμπανα ... κα ντι Λιβάδι ιουβά!


Γιώργος Αθ.Μητώνας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΙΒΑΔΙ 2011 ΤΕΥΧ 40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου