ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα…Καθαρή Δευτέρα!!!!

Τα πιο παλιά χρόνια στο Λιβάδι Ολύμπου ,την ημέρα της  Καθαρής Δευτέρας  , οι γυναίκες το πρωί πλένανε τα οικιακά σκεύη με αλσίβα μιας και ξανά δεν θα έβαζαν κρέας μέσα τους μέχρι το Πάσχα.


Οι αρραβωνιασμένες νύφες μαγείρευαν «παχίδα» και «κουσιάφι» και το έφερναν «πεσκέσι» στα πεθερικά και τον γαμπρό.



Όποιος κυκλοφορούσε στον δρόμο μαυρίζονταν στο πρόσωπο με κάρβουνο ή κάμελ παπουτσιών….

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ…ΛΑ ΤΟΥΤΣ!!!!!!


Οι συνταγές για «παχίδα» και «κουσιάφι» από την εφημερίδα ¨ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ΄΄ του Ν.Καραίσκου για όσους και όσες τα πεθύμησαν…κου όρεξη!!!!!!!!!

ΚΟΥΣΙΑΦΙ
 ΥΛΙΚΑ: 200 γραμμάρια σταφίδα. 14-15 ξηρά δαμάσκηνα (αν είναι δυνατόν περιοχής «Τσαΐρια» ή «Δημόκα»). 200 γραμμάρια ξερά σύκα (δεν έχει σημασία από πού). Προαιρετικά: Μερικές φέτες ξηραμένου κυδωνιού ή αγριόμηλου (νότιας ή βόρειας περιοχής Λιβαδiου), μισό λεμόνι, ή ξινά δαμάσκηνα. Βράζετε το υλικό σε 1,5 κιλό νερό για 20- 30 λεπτά και το σερβίρετε σε 6 άτομα! Προσοχή: Τρώγεται με το κουτάλι και συνιστάται για στομαχικούς, γριπωμένους και... ζωηρούς. 

"ΠΑΧΙΔΑ"
Η «παχίδα» ήταν κύριο και χορταστικό φαγητό της Σαρακοστής. Την Καθαρά Δευτέρα μάλιστα οι αρραβωνιασμένες στο Λιβάδι το έφερναν και σαν δώρο στους αρραβωνιαστικούς. Υλικά: Ένα ή και περισσότερα κιλά σιτάρι (ανάλογα). 100 γραμμάρια ανά κιλό καθαρισμένα καρύδια. λίγο αλάτι. Προαιρετικά ζάχαρη ή μέλι. - Στουμπίζουμε στο γουδί το σιτάρι. Κατόπιν το βράζουμε καλά με λίγο αλάτι. Όταν αρxίσει να πυκνώνει βάζουμε μέσα και τα καρύδια. Αν θέλετε τα τρίβετε μετά πάνω απ΄ τα πιάτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου