ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Aφιέρωμα στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Γ. Λαμπράκη...

 



Ο Νικηφόρος Βρεττάκος...



Προσωπικότητες της τέχνης ,του πολιτισμού ,και των γραμμάτων...
 
* Κατράκης φοβερή δήλωση!!!

Ο Γρηγόρης της κατοχής...





Διαβάστε επίσης

50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ιστορική μνήμη ή αναμνήσεις; 

 

22 ΜΑΗ 1963, σαν σήμερα πριν από ακριβώς 50 χρόνια, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεχόταν τη δολοφονική επίθεση του κράτους και του παρακράτους της πλουτοκρατίας και των «Γκοτζαμάνηδων».
Ο Λαμπράκης κείτεται αιμόφυρτος. Το δολοφονικό χτύπημα της αποχαλινωμένης «δημοκρατίας» το δέχτηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαρτύρων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η άνιση μάχη κράτησε 5 μέρες στην Εντατική. Στις 27 Μάη του 1963, στις 1.22 τα ξημερώματα, ο υφηγητής της Ιατρικής, ο πρωταθλητής στους στίβους, ο μάρτυρας της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της Αριστεράς, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αφήνει την τελευταία του πνοή.

και

Ζει! Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

 Στις 22 Μαΐου 1963, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιώς Γρηγόρης Λαμπράκης, γιατρός στο επάγγελμα και παλιός βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, είναι ομιλητής σε εκδήλωση των οπαδών της ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Απέξω, «ανησυχούντες πολίτες» έχουν οργανώσει τη δική τους αντισυγκέντρωση με την ανοχή της αστυνομίας. Καθώς ο Λαμπράκης βγαίνει από το κτίριο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου, πέφτει πάνω του ένα τρίκυκλο που οδηγούσε ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης. Ο επιβάτης του τρικύκλου, παρακρατικός επίσης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, χτυπάει στο κεφάλι τον Λαμπράκη με έναν σιδερένιο λοστό. Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης θα παλέψει πέντε μέρες με το θάνατο και τελικά θα χάσει τη μάχη στις 27 Μαΐου 1963.

η συνέχεια στο Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία ...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου